Az amerikai haditengerészet rögzíthette a Titan összeomlásának hangját

külföld
2023 június 23., 04:50

Az amerikai haditengerészet elemezte az elmúlt napokban rögzített akusztikai adatokat, amelyeket egy érzékeny rögzítő eszközükkel vettek fel abban a térségben, ahol végül megtalálták a Titan nevű tengeralattjáró roncsait. Ezek alapján rátaláltak egy hangmintára, amely akkor keletkezett, amikor megszakadt a kommunikáció a járművel. Így rögzíthették azt a pillanatot, amikor a Titan összeroppant.

Ahogy csütörtökön kiderült, roncstörmelékeket talált az amerikai partiőrség a Titanic roncsai közelében, az Atlanti-óceán északi részén. A partiőrség szóvivője megerősítette, hogy a darabok a Titan mini-tengeralattjáróból származnak, aminek vasárnap veszett nyoma, és azóta is nagy erőkkel keresték. Hozzátették, hogy a megtalált roncsok alapján összeroppanhatott a tengeralattjáró.

Így nézett ki a Titan
photo_camera Így nézett ki a Titan Fotó: HANDOUT/AFP

A fedélzetén a tengeralattjáró tulajdonosával és négy milliomossal vasárnap eltűnt jármű kutatása óriási médiafigyelmet generált. A hírre, hogy megtalálták a roncsokat, még a Fehér Ház is reagált. „Szívünk mélyen együtt érez azok családjával és szeretteivel, akik életüket vesztették a Titanon. Az elmúlt napokban gyötrelmes megpróbáltatásokon mentek keresztül, és gondolatainkban és imáinkban tartjuk őket" – áll az elnöki hivatal közleményében.

A Titanon utazó emberek a Titanic roncsaihoz tartottak. Az ABC news megszólaltatta James Cameront, a Titanic című film rendezőjét, aki az óceánjáró tragédiájához hasonlította a magán-tengeralattjáró sorsát.

link Forrás

„Megdöbbentő a hasonlóság magával a Titanic katasztrófájával, ahol a kapitányt többször figyelmeztették, hogy jég van a hajója előtt, mégis teljes sebességgel belekormányzott a jégmezőbe"– mondta a rendező.

Azt, hogy mit érdemes tudni a Titanról, ebben a cikkben szedtük össze, és írtunk arról is, hogy soha nem tesztelték vagy hitelesítették a tengeralattjárót, pedig öt éve az iparág szereplői közös levélben figyelmeztették a tulajt, hogy ennek rossz vége lesz.

(AP)