James Cameron, a Titanic rendezője a Titan összeomlásáról: A csontjaimban éreztem, ami történt

külföld
2023 június 23., 05:37

„A csontjaimban éreztem, ami történt. Hogy a tengeralattjáró elektronikája és kommunikációs rendszere és a nyomkövető transzpondere is egyszerre hibásodott meg, és a tengeralattjárónak annyi” – mondta James Cameron, a Titanic rendezője, aki az 1997-es film készítése előtt 33-szor merült le a Titanic roncsainál.

A rendező azt mondta, egy hajón volt, amikor eltűnt a Titan, a tengeralattjáró tragédiájáról pedig csak hétfőn értesült. Amikor megtudta, hogy nyoma veszett a Titannak, azonnal katasztrófára gyanakodott. Azt mondta, azonnal felhívta néhány ismerősét, akik mélytengeri merülésekkel foglalkoznak, tőlük tudta meg, hogy a Titan kommunikációja és navigációja egyszerre hibásodott meg, emiatt pedig egyből tudta, hogy ezt csak egy „extrém katasztrófa” okozhatta. Vagyis az, ami végül történt, hogy a Titan összeroppant merülés közben.

Cameron a BBC Newsnak azt mondta, az elmúlt napokat egy „rémálomszerű színjátéknak” érezte, amikor „az emberek rohangálnak, csattantó hangokról és oxigénről beszélnek”, miközben elmondása szerint ő tudta, hogy a tengeralattjáró „pontosan az utolsó ismert mélysége és pozíciója alatt van”.

A rendező úgy fogalmazott, „szörnyű irónia”, hogy mennyi a hasonlóság a Titanic és a Titan tragédiája között, mivel szerinte ez a hajótörés is azért történt, mert „nem törődtek a figyelmeztetésekkel”.

Azt, hogy mit érdemes tudni a Titanról, ebben a cikkben szedtük össze, és írtunk arról is, hogy soha nem tesztelték vagy hitelesítették a tengeralattjárót, pedig öt éve az iparág szereplői közös levélben figyelmeztették a tulajt, hogy ennek rossz vége lesz. (BBC)