A kormány szerint semmi közük ahhoz, hogy Recsken a házak felett nyithatott meg egy bánya

POLITIKA
2023 június 27., 17:02

Az LMP-s Kanász-Nagy Máté a belügyminisztert szerette volna megkérdezni arról, van-e köze a Recsken kialakult helyzetnek a bányanyitáshoz. A Heves megyei településen az év elején kezdett el működni Kósa Lajos ügyvédjének andezitbányája, amit a helyiek tiltakozása ellenére a Hunyadi út háza felett kezdett el működni. Ahogy arra az ott lakók már hónapokkal korábban figyelmeztették az illetékeseket, június közepén egy heves zivatar lemosta a bányából kitermelt földet, ami a házakra zúdult. A helyieket ki kellett telepíteni, volt, aki csak a helyi sportcsarnokba tudott menni. A múlt heti esők miatt újabb sárlavina zúdult az épületekre.

link Forrás

Az energiaügyi miniszter nevében Koncz Zsófia államtitkár annyit válaszolt, hogy

a bányanyitásokkal kapcsolatos bányafelügyeleti hatósági eljárások függetlenek a kormány tevékenységétől, a hatósági eljárásokba nem avatkozik be. Az ügyben önálló szabályozó szervként a Szabályozott Tevékenységek Hatósága jár el”.

Ezt a hatóságot két éve hozták létre, az élére pedig Orbán Viktor közeli emberét, Bíró Marcellt nevezték ki. A hatóság már vizsgálja a recski esetet.

Ugyanakkor a bányanyitáshoz szükséges környezetvédelmi engedélyt a Heves Megyei Kormányhivatal adta ki 2021 decemberében 5 évre a Andezit-Bau Bányászati Kft-nek. A cég egyik tulajdonosa Kósa Lajos ügyvédje, Fiák István, akinek még a Fidesz alelnökét behülyítő örökösnővel is volt közös cége, de korábban Kósa feleségével is üzletelt. Egy testületi jegyzőkönyv szerint Paks II.-höz, a Belgrád–Budapest vasútvonalhoz szállítják a itteni köveket.