Navalnij azt hitte, szívatják azzal, hogy Prigozsin elindult Moszkva felé „kinyírni azt a rohadék Sojgut”

háború
2023 június 27., 19:57

A koncepciós eljárással életfogytig rács mögé zárni tervezett ellenzéki politikus június 1. óta rádiót sem hallgathat, és nem is találkozhat vagy beszélhet senkivel, de így is eljutott hozzá a Wagner-felkelés híre.

2021 óta van börtönben, egyre embertelenebb körülmények között. Most épp a 9 éves börtönbüntetését tölti, de újabb 30 évet akarnak rásózni.

Navalnij hosszan írt a Twitteren arról, hogy észre kell venni: amikor szó szerint katonai hadoszlopok indultak Moszkva elfoglalására, senki sem indult megvédeni Putyint.

Azt írta, amikor belépett a tárgyalóterembe, és az ügyvédek megkérdezték, milyen volt a szükségállapot, azt hitte, ez valami új vicc vagy mém, ami nem jutott el hozzá.

„És amikor egy perccel később már Rosztov elfoglalásáról, a lelőtt helikopterekről meg a Moszkva felé tartó fegyveres konvojról meséltek, és hogy »kinyírják azt a rohadék Sojgut«, miközben az álarcos bírósági végrehajtók is hallgattak és bólogattak, végig azt vártam, hogy valaki hirtelen felkiált: »You got punk'd!«” – írja egy átverős show szlogenjét idézve.

Alekszej Navalnij a moszkvai bíróságon május 31-én.
photo_camera Alekszej Navalnij a moszkvai bíróságon május 31-én. Fotó: AFP

De semmi ilyesmi nem történt, hanem megjött az ügyész, és folytatták a tárgyalást, amiben Navalnijt azzal vádolják, hogy szervezetet hozott létre Putyin erőszakos megbuktatására.

Azt írta, miközben a vádakat hallgatta, megmutatták neki a gránátvetős útzárról készült fotókat, elolvasta, hogy Putyin és a többiek hogyan menekültek el Moszkvából, és megnézte az égő voronyezsi olajraktárról készült felvételeket. Ekkor is azt gondolta, hogy ez csak valami vicc lehet.

Amit Navalnij az ügyből leszűrt az az, hogy nincs nagyobb veszély Oroszországra a Putyin-rezsimnél. Szerinte személyesen Putyin sodorta polgárháború szélére Oroszországot, majd személyesen kegyelmezett meg azoknak az elítélteknek, akik úton voltak, hogy meggyilkolják Sojgut és bárki mást, akit meg akartak gyilkolni.

Navalnij szerint már biztos, hogy Putyin támogatóinak falkája bármelyik pillanatban készen áll arra, hogy mindenki háborút indítson mindenki ellen. Ezért fontos, hogy a Putyin utáni hatalomátvételt szabad választásokhoz kell kötni.

Nem a demokrácia, az emberi jogok és a parlamentarizmus gyengíti a rendszert, és vezet zavargásokhoz, hanem a diktátorok és a hatalom bitorlása az, ami rendszertelenséghez, gyenge kormányzáshoz és káoszhoz vezet, ahogy eddig mindig – írja Navalnij.