Prigozsin magángépe elhagyta Fehéroroszországot, és Moszkva irányába repült

külföld
2023 június 28., 04:30

Kedd este elhagyta Minszket a Jevgenyij Prigozsinnak tulajdonított, RA-02795 lajstromjelű, Embraer Legacy 600 típusú magánrepülő.

A Belaruski Hajon független megfigyelőcsoport szerint a repülőgép összesen 14 órát és 59 percet töltött a fehérorosz főváros melletti Macsuliscsi légitámaszponton, mielőtt helyi idő szerint este 10 óra 39 perckor felszállt. A magángép nem sokkal később átlépte a belarusz-orosz határt, és Moszkva felé indult. Arról egyelőre nincs információ, hogy Prigozsin is a gépen tartózkodott-e.

A FlightRadar24 oldal szerint a légitámaszpontról kedd reggel egy másik magánrepülő is elindult Oroszország irányába. Az a gép Szentpétervár felé repült.

Egy Embraer Legacy 600 típusú gép
photo_camera Egy Embraer Legacy 600 típusú gép Fotó: ERIC PIERMONT/AFP

Prigozsin kedd reggel érkezett meg magángépével a Macsuliscsi légibázisra. A hírt később Aljakszandr Lukasenka is megerősítette. A fehérorosz elnököt szombat óta a szláv civilizáció megmentőjeként ünneplik, mivel neki sikerült megegyeznie Prigozsinnal arról, hogy tegyen le Moszkva ostromáról.

Lukasenka szerint amikor a Wagner-vezér elsőre felvette neki a telefont, 30 percen keresztül káromkodva beszéltek egymással. Emellett azt is mondta, hogy Prigozsin csak egy kis ideig marad Fehéroroszországban.

(via Meduza)