Egy orosz kém ellen emelhetnek vádat a kramatorszki rakétacsapás miatt

háború
2023 június 29., 05:21

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint hazaárulással fogják megvádolni a Kramatorszkot ért támadásban részt vevő állítólagos orosz ügynököt. Zelenszkij úgy fogalmazott, azok, akik segítenek Oroszországnak életek elpusztításában, a „maximális büntetést” érdemlik.

Kedden orosz rakétatalálat ért egy zsúfolt pizzázót a kelet-ukrajnai Kramatorszkban. A rakétacsapásban tizennégy ember, köztük három tinédzser vesztette életét, legalább hatvanan megsebesültek, köztük kolumbiai állampolgárok és egy ismert ukrán író. Szerdán az ukrán biztonsági szolgálatok közzétették egy letartóztatott helyi férfi fényképét, akiről azt mondták, orosz kém, és aki állítólag már órákkal a rakétacsapás előtt videófelvételt küldött az orosz hadseregnek az étteremről. A férfi életfogytiglani börtönbüntetést kaphat.

A Donyecki terület keleti részén fekvő Kramatorszk ukrán ellenőrzés alatt áll, de közel van az ország oroszok által megszállt részeihez. Tavaly áprilisban több mint 50 ember meghalt és sokan megsebesültek a város egyik vasútállomását ért rakétacsapásban. A népszerű pizzázóban, amit most rakétacsapás ért, rendszeresen láttak vendégül újságírókat, önkénteseket és a közeli frontvonalakról visszatérő ukrán katonákat. A Kreml továbbra is azt állítja, hogy csak katonai célpontokat rakétáznak. (BBC)