Ausztráliában engedélyezik az MDMA és a varázsgomba gyógyászati alkalmazását

ÉLET
2023 június 30., 17:39

Ausztrália szombattól engedélyezi az ecstasy és a hallucinogén gombák gyógyászati célú felhasználását egyes mentális betegségek gyógyításának reményében - jelentette be a terápiás célú gyógyszereket felügyelő ausztrál hatóság (TGA).

A társadalombiztosítással szerződésben álló pszichiáterek felírhatják ezeket a - pszilocibin, illetve MDMA néven ismert - pszichoaktív szereket poszttraumatikus stresszben és bizonyos fajta depresszióban szenvedő pácienseiknek.

A TGA kísérletei után ezek a szerek "viszonylag biztonságos" minősítést kaptak "orvosilag ellenőrzött környezetben" történő felhasználás esetén.

Kanada és az Egyesült Államok egyes tagállami is engedélyezték már korábban a gombákban található pszilocibin és az MDMA (ecstasy) gyógyászati célú alkalmazását, de kizárólag klinikai kísérletek céljaira, illetve különleges engedélyek birtokában.

Az ausztráliai döntés támogatói abban reménykednek, hogy sikerül döntő áttörést elérni egyes mentális betegségek gyógyításában.

Mike Musker, a Dél-ausztráliai Egyetem mentális egészséggel és az öngyilkosságok megelőzésével foglakozó kutatója megerősítette, hogy a pszilocibin a depresszió, az MDMA pedig a poszttraumás stressz elleni harcban lehet eredményes.

A kutató szerint az MDMA a "kapcsolat érzését" nyújtja a pacienseknek, ami megkönnyíti a terapeutával való kapcsolatteremtést és a traumás tapasztalatok megosztását. A pszilocibin "lelki-szellemi hatása" pedig "megváltoztathatja a beteg önképét és életét, és kis szerencsével ismét visszatérhet az életkedve". A gombában rejlő lehetőségekről már mi is írtunk hosszabban.

Az egészségügyi minisztérium szóvivője szerint az új módszer nem kockázatmentes, és a betegeket még a programban való részvétel előtt figyelmeztetni kell az esetleges mellékhatásokra. (MTI, Nature)