Adatvédelmi okokból egyelőre nem jön Európába az ellen-Twitter

TECH
2023 július 05., 18:26

Kedden bejelentették, csütörtökön már indul is a Meta-féle ellen-Twitter, a Threads, ami azokat a felhasználókat célozza, akik kiábrándultak Elon Musk közösségi oldalából. Az Európai Unióban viszont szeptemberig biztosan nem lesz elérhető az alkalmazás, és a jövő is kérdéses.

Már júniusban kiszivárgott dokumentumokból lehetett tudni, hogy a Meta tulajdonosa, Mark Zuckerberg új közösségi platformot készül indítani, meglovagolva a Twitter elképesztő hanyatlását.

Az uniós digitális piacokról szóló jogszabály (DMA) szerint a Meta „kapuőr” pozícióban van - ide sorolják azokat a digitális nagyvállalatokat, amelyeknek a tőkéje meghaladja a 75 milliárd eurót, és legalább 45 millióan használják őket havonta -, ezért a legszigorúbb adatvédelmi szabályok vonatkoznak rájuk. Tilos például különböző felületeken kombinálniuk a felhasználók személyes adatait.

Az Instagramhoz kapcsolódó Threads adatmegosztását még nem igazították az európai adatvédelmi törvényekhez, az Európai Bizottság jelenleg is tárgyal a szabályozásról. Várhatóan szeptemberben adnak iránymutatást.

Musk és Zuckerberg nemrég még ketrecharcolni akart egymással.

(via Bloomberg)