Mérnökhiány van Magyarországon, ami egy „összeszerelő műhely” lett

gazdaság
2023 július 05., 10:38

Magyarország egy összeszerelő műhely lett, és ha egy tollvonással rendbe tennék az oktatást, akkor is 8-10 évre lenne szükség, hogy még több mérnök legyen a magyar munkaerőpiacon – ezt Ábrahám László, az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ) elnöke mondta a Napi.hu-nak, hozzátéve, hogy a mérnök is hiánycikk lett Magyarországon. A lap azt írja, a szektorban dolgozó szakemberek becslései szerint Magyarországon tíz- és húszezer között van a hiányzó mérnökök száma.

Ábrahám szerint a mérnöki szakokra jelentkező hallgatók számát meg kellene duplázni, mert ha nem lesz elég mérnök Magyarországon, akkor összeszerelő műhely maradunk. Szerinte nem jó az irány, a közepesen fejlett országok gazdasági csapdájába estünk bele. Azt mondta, az akkumulátorgyárak bővítésének hátulütője, hogy Magyarországon a betanított munkásokat keresik a cégek, pedig az autóiparban az összes tudás a fejlesztő irodákból érkezik.

A megoldást a gyerekek korai edukációjában látja, illetve abban, ha „visszaállítanák a mérnöki hivatás rangját”. Az EJMSZ idén elindított az óvodásoknak egy programsorozatot, amiben „a tagvállalatok fiatal mérnökei keltik fel a gyerekek érdeklődését a mérnökök munkája iránt”. Szerinte „hiányzik, hogy a gyereket fülön fogja valaki, és a fiatal fúrjon, faragjon. Az se baj, ha kicsap egy-két áramkört, majd legközelebb már nem fog”. Az EJMSZ elnöke szerint egyrészt a csökkenő születésszám miatt van mérnökhiány, illetve „fennáll egy gender probléma is, hogy a hölgyek valamiért nem szívesen választják a mérnöki pályát”, pedig „a női mérnökök legalább olyan jók, mint a férfiak: precízek, ügyesek és kitartók”.