Pénzügyminisztérium: Ez nem megszorítás, ez Közkiadások Felülvizsgálata Munkacsoport

gazdaság
2023 július 05., 09:18
Varga Mihály pénzügyminiszter megszorító tekintete a Parlamentben 2022 szeptember 26-án
photo_camera Varga Mihály pénzügyminiszter megszorító tekintete a Parlamentben 2022 szeptember 26-án Fotó: Németh Dániel/444

Közleményben reagált saját határozatára a Pénzügyminisztérium, miután kedd este kezdeményezték lényegében minden egészségügyi-, oktatási, társadalom-, család- és adópolitikai kiadás felülvizsgálatát az ún. Közkiadások Felülvizsgálata Munkacsoport felállításával. A regényes nevű munkacsoportot a pénzügyminiszter, Varga Mihály irányítja majd.

A tervezetről, ami elég konkrét és számszerű vágásokat vetít előre a romokban heverő költségvetésen, szerda reggel adtunk hírt.

„A baloldali hírportálok állításaival szemben nem a kormány, hanem egyedül Brüsszel és a baloldal akar megszorításokat. A közkiadások felülvizsgálatára Brüsszel kérésére kerül sor”

– írja közleményében a tárca, arra hivatkozva, hogy a kormány kizárólag az Európai Bizottság kérésére és „országspecifikus ajánlásait” követve hozza létre a Közkiadások Felülvizsgálata Munkacsoportot.

A minisztérium, amely saját kormánya tervezete szerint a családtámogatások felülvizsgálatára készül, most azt írja hogy „a magyar családtámogatások és a rezsicsökkentés eltörlésére irányuló brüsszeli kérésnek nem teszünk eleget”.

Vargáék szerint Brüsszel kérte tőlük, hogy szüntessék meg az energiatámogatási intézkedéseket, és ők azok, akik ellenállnak, ezért aztán a rezsicsökkentéstől a nyugdíjasokig mindent és mindenkit meg fognak védeni.

A teljes valóság ezzel szemben az, ahogy azt Haász János elemzésében is kifejti, hogy a kormány tavaly május óta már többször döntött költségvetési kiigazításról – úgy is mint különadók bevezetése, rezsitámogatási rendszer átalakítása, kata megszüntetése, adóemelések, a babaváró hitel és a CSOK szigorítása –, és láthatóan ez sem volt elég a lyukak betömködéséhez.

A kormány a pénzügyminisztérium szerint őrzi az ország pénzügyi stabilitását és egyensúlyát. Hogy ez a valóságban mennyire sikerül, arról a hét elején már részletesen is írtunk.