Nem szervez többé Titanic-nézegető kirándulásokat a tengeralattjáró-katasztrófás OceanGate

külföld
2023 július 06., 18:35

Felfüggesztette minden kutatási és kereskedelmi tevékenységét az OceanGate, a Titanic roncsa közelében szerencsétlenül járt Titan turisztikai búvárhajó üzemeltetője, írta honlapján a vállalat, de további részletekkel nem szolgáltak. Az oldalon az is szerepel, hogy 2024 júniusára két expedíciót terveztek.

Így nézett ki a Titan
photo_camera Így nézett ki a Titan Fotó: HANDOUT/AFP

Az amerikai és kanadai hatóságok jelenleg is vizsgálják a tengeralattjáró június 18-ai balesetének okát, aminek következtében a fedélzeten tartózkodó mind az öt ember - Stockton Rush, az OceanGate alapító elnök-vezérigazgatója, Hamish Harding brit üzletember, Paul-Henry Nargeolet francia Titanic-kutató, valamint Shahzada Dawood vállalkozó és fia, Suleman - meghalt. A Titan már merülés közben összeroppanhatott a nyomástól.

A Titan roncsait június 22-én találta meg egy, a felszínről irányítható kanadai mélytengeri kutatóeszköz a tenger fenekén, csaknem 4 ezer méteres mélységben, mintegy 500 méterre a Titanic roncsaitól.

Azt, hogy mit érdemes tudni a Titanról, ebben a cikkben szedtük össze, és írtunk arról is, hogy soha nem tesztelték vagy hitelesítették a tengeralattjárót, pedig öt éve az iparág szereplői közös levélben figyelmeztették a tulajt, hogy ennek rossz vége lesz. (MTI/Reuters)