Újra elérte a keddi rekordot szerdán a globális átlaghőmérséklet

klímaváltozás
2023 július 06., 18:20

Kedden és szerdán is megírtuk, hogy hétfő, majd kedd volt a legmelegebb nap a Földön azóta, hogy ezt mérik a tudósok. Szerdán újra elérte a keddi 17,18 Celsius-fokot a globális átlaghőmérséklet a Maine-i Egyetem mérései szerint.

photo_camera Fotó: Kristóf Balázs/444

A kedden elért csúcshőmérséklet megdöntötte az egy nappal korábban, július 3-án, hétfőn mért 17,01 fokos napi átlaghőmérsékletet, ami szintén rekord volt. Noha az értékek egyelőre nem hivatalosak, megmutatják, hol tartunk most, mondta Sarah Kapnick, az Egyesült Államok Országos Óceán- és Légkörkutató Hivatalának (NOAA) vezető kutatója. A tudósok általában sokkal hosszabb - hónapos, éves, évtizedes - méréseket használnak a Föld melegedésének követésére, a napi rekordok azonban jól jelzik, hogy a klímaváltozás eddig ismeretlen mértéket öltött.

A kutatók hónapok óta figyelmeztetnek, hogy az idei év rekord meleg lehet a nagyrészt az ember okozta klímaváltozás miatt. Szakértők szerint ezek a napi melegrekordok a közeljövőben várhatóan újra meg újra megdőlnek majd, a globális átlaghőmérséklet rendszerint július végéig, augusztus elejéig még folyamatosan emelkedik. Idén már június eleje óta megfigyelhetők szélsőségesen magas hőmérsékletek, feltehetően az idén újra jelentkező El Nino előjeleként. A jelenségről hosszabban is írtunk: „Idén visszatér az El Niño jelenség, minden eddiginél drasztikusabb lehet a hatása”. (MTI)

Kiemelt videóink