Az orosz háborús bűnök dokumentálásának szentelte életét, halála pedig a legutóbbi háborús bűnt dokumentálja

háború
2023 július 07., 13:52

„Nagyon szerettem volna egy irodalmi fesztivál alapítója lenni New Yorkban” –
ezt Viktorija Amelina, ukrán írónő mondta Londonban, 2021-ben pedig végülis sikerült megvalósítania az álmát, mert ha nem is az amerikai New Yorkban, de a kelet-ukrajnai Donyeckben egy szintén New York nevű kisvárosban sikerült összehoznia egy irodalmi fesztivált.

Viktorija Amelina, aki a háború kitörése óta orosz háborús bűnök után kutatott, június 27-én a kelet-ukrajnai Karamatorszkban ebédelt pár írótársával, amikor orosz rakéta csapódott a pizzázóba. A rakétacsapás miatt tizennégy ember, köztük három tinédzser vesztette életét, legalább hatvanan megsebesültek, köztük kolumbiai állampolgárok és Viktorija Amelina is. Az ukrán írónő koponyasérülést szenvedett, egy dnyiprói kórházba szállították, de július 1-jén meghalt.

photo_camera Fotó: JOSE COLON/Anadolu Agency via AFP

„A New York-i Irodalmi Fesztivál megalapítását a donbászi New Yorkban természetesen iróniának szántam. Mert végülis az irónia tesz naggyá az irodalmat. Az önirónia pedig végül fantasztikus hellyé tette New York kisvárosát. Az oroszoknak nincs öniróniájuk. Annyira komolyan veszik magukat. Fogadok, hogy a komoly orosz arcukkal tönkreteszik majd a mi önironikus, gyönyörű New Yorkunkat. De az ukránok túlélnek, nevetnek és irodalmi fesztiválokat csinálnak, nem pedig háborút. New Yorkban minden lehetséges. Ígérem” – Amelina ezt két héttel a halála előtt írta Twitterén.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.