Dmitrij Peszkov: Putyin találkozott Prigozsinnal néhány nappal a Wagner lázadása után

háború
2023 július 10., 12:23

Vlagyimir Putyin orosz elnök néhány nappal a Wagner csoport rövid ideig tartó lázadása után találkozott Jevgenyij Prigozsinnal, a magánhadsereg vehetőjével – közölte a Kreml szóvivője.

A 3 órás találkozóra június 29-én a Kremlben került sor, és a Prigozsin által alapított katonai cég parancsnokai is részt vettek rajta – közölte Dmitrij Peszkov.

A Prigozsint hátba szúrós árulónak bélyegző Putyinnal való személyes találkozó megerősítése újabb fordulatot hozott a zsoldosfőnök sorsát illetően. Nem tudni, mi van Prigozsinnal, mióta az elvetélt lázadása súlyosan meggyengítette Putyin tekintélyét.

Jevgenyij Prigozsin, a Putyin séfjeként is emlegetett bűnöző, a Wagner zsoldoshadsereg főnöke Vlagyimir Putyinnal 2010-ben Szentpéterváron.
photo_camera Jevgenyij Prigozsin, a Putyin séfjeként is emlegetett bűnöző, a Wagner zsoldoshadsereg főnöke Vlagyimir Putyinnal 2010-ben Szentpéterváron. Fotó: Alekszej Druzsinyin/AFP

Peszkov azt mondta, a június 29-i találkozón Putyin „értékelte” a Wagner ukrajnai hadszíntéren tett lépéseit és „a június 24-i eseményeket”, emellett „meghallgatta a parancsnokok magyarázatait”, és a további szolgálataikról beszélgettek.

„A parancsnokok maguk mutatták be saját verziójukat a történtekről. Hangsúlyozták, hogy az államfő és a főparancsnok elkötelezett hívei és katonái, és azt is elmondták, hogy készek tovább harcolni hazájukért” – mondta Peszkov, aki szerint a megbeszélésen összesen 35-en vettek részt, köztük Wagner-parancsnokok és a társaság vezetője, Prigozsin.

Az orosz védelmi minisztérium egyébként ma közzétett egy videót, amin a hadsereg vezetője, Valerij Geraszimov szerepel. Ez volt az első alkalom, amikor a tábornokot bemutatták az őt elmozdítani hivatott lázadás óta. A múlt havi lázadás során Prigozsin többször is elítélte Geraszimovot, aki az orosz fegyveres erők vezérkari főnökeként szolgál, illetve Szergej Sojgu védelmi minisztert, mert a Wagner vezetője szerint nem látták el lőszerrel az Ukrajnában tartózkodó harcosait. (AP)