Az interszex olimpiai bajnok Caster Semenya nyert az Emberi Jogok Európai Bíróságán

sport
2023 július 11., 09:28

A 32 éves dél-afrikai sportoló azért fordult a bírósághoz, mert magas tesztoszteronszintje miatt nem versenyezhetett nőként. A BBC azt írja, Caster Semenya nemi fejlődési rendellenességgel született, bizonyos versenyszámokban pedig csak úgy indulhatott, ha tesztosztroncsökkentő gyógyszereket szedett.

AFP PHOTO / OLIVIER MORIN
photo_camera AFP PHOTO / OLIVIER MORIN

Az atlétikai világszövetség 2018-ban vezette be azokat a szabályokat, amik szerint hormonkezelsére van szüksége azoknak a női sportolóknak, akiknek magas a tesztoszteronszintjük. Semenya emiatt tiltakozott és fordult végül bírósághoz.

A kedden közzétett ítéletben az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta, hogy Semenyát diszkrimináció érte, és nem védték meg ettől, amikor a svájci legfelsőbb bíróság elutasította annak a döntésnek a hatályon kívül helyezését, ami helybenhagyta az atlétikai világszövetség szabályait, amik a nemi fejlődési rendellenességgel született sportolók részvételét szabályozzák.

Semenya azzal érvelt, hogy a tesztoszteroncsökkentő gyógyszerek szedése veszélyeztetheti az egészségét. Illetve a döntés miatt a háromszoros világbajnok nem védhette meg a 800 méteres világbajnoki címét a tokiói olimpián. (BBC)