Kuvait kereskedelmi embargót vezet be olyan országok termékeivel szemben, ahol mostanában nyilvánosan Koránt égettek

vallás
2023 július 11., 18:44

Kereskedelmi embargót vezet be a kuvaiti parlament midnen ország termékeivel szemben, amelyikben nyilvánosan Koránt égettek az elmúlt időszakban – jelentette be az arab ország törvényhozása.

A kuvaiti parlament arra is utasította az ország kereskedelmi minisztériumát, hogy azon államok termékeinek a behozatalát is tiltsa meg, ahol „megsértik az iszlám elveit és tanait”.

A kuvaiti információs minisztériumot arra utasították, hogy tegyen lépéseket minden internetes honlappal és appal szemben, ami „támogatja az iszlám vallás megsértését”.

Június végén két férfi, köztük az iraki származású Salwan Momika a stockholmi központi mecset előtt megrongálta, majd elégette a Korán egy példányát. Az incidens Svédország NATO-csatlakozási kérelmének is ártott, Recep Tayyip Erdogan török elnök azt mondta: a kormánya nem ratifikálhatja Svédország csatlakozását, amíg a Korán-égetések nem szűnnek meg az országban.

A svéd kormány jelenleg mérlegeli, hogy törvényellenessé minősítve büntethetővé tegye a Korán és más szent könyvek elégetését, mivel a közelmúltban történt Korán-égetések ártottak Svédország biztonságának – közölte csütörtökön Gunnar Strömmer svéd igazságügyi miniszter.

Az incidens miatt továbbá több muszlim ország is bekérette a svéd nagykövetet, hogy személyesen adjanak hangot tiltakozásuknak, az 57 országot magában foglaló Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) pedig rendkívüli ülést tartott a szaúdi Dzsiddában, közös intézkedéseket sürgetve a Korán további meggyalázása ellen – írja az MTI.

Egy radikálisan istenkáromlás-ellenes pakisztáni párt aktivistái svéd zászlót égetnek Karacsiban január 27-én.
photo_camera Egy radikálisan istenkáromlás-ellenes pakisztáni párt aktivistái svéd zászlót égetnek Karacsiban január 27-én. Illusztráció: ASIF HASSAN/AFP

Kovács Zoltán is támadta a svéd kormányt a Korán-égetés miatt, pedig az egy orosz kötődésű propagandista ötlete volt.

Kuvait egyébként Magyarország mellett szintén a béketábor tagja.