Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság az embercsempészek szabadon engedése miatt

külföld
2023 július 14., 13:44

Az Európai Bizottság új kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a külföldi embercsempészek szabadon engedése miatt - írja a hvg.hu.

A Bizottság úgy gondolja, a magyar kormány több uniós irányelvet is megsértett a döntésével. Szerintük az embercsempészekre alkalmazott lerövidített szankciók se nem hatékonyak, se nem visszatartó erejűek, ráadásul a szóban forgó esetek körülményeit sem veszik figyelembe.

A magyar kormánynak két hónapja van, hogy válaszoljon a Bizottság levelére, és orvosolja a hiányosságokat. Ha nem kap kielégítő választ, a Bizottság folytathatja az eljárást, és indokolással ellátott véleményt adhat ki.

Szír menekült egy Röszkénél elfogott embercsempész autójában
photo_camera Szír menekült egy Röszkénél elfogott embercsempész autójában Fotó: police.hu

A kötelezettségszegési eljárás megindításának hírére Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter is reagált. Szerinte az embercsempészek legnagyobb támogatója Brüsszel, aki meghívólevelet küldött minden migránsnak a kvóták újraerőltetésével.

A magyar kormány a börtönök túltelítettsége miatt, de költséghatékonyságra hivatkozva májusban döntött úgy, hogy az embercsempészet miatt elítélt külföldieket kiengedik a börtönből azzal a feltétellel, hogy 72 órán belül kötelesek elhagyni Magyarországot.

Ebből aztán diplomáciai botrány lett: az osztrák külügy bekérette Magyarország bécsi nagykövetét. Szijjártó Péter ezután azt nyilatkozta, hogy nem irányul egyetlen szomszédos ország ellen sem a magyarországi börtönökben fogva tartott külföldi embercsempészek kiutasítása. Rétvári Bence pedig arról beszélt, hogy azért engedték szabadon a fogvatartottakat, mert az Európai Unió nem adott pénzt sem a fogvatartási költségekre, sem új börtönök építésére.