Távozik Szarka Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárja

belföld
2023 július 14., 19:37

A tanév végével távozik a modellváltó Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárja. Az egyetem kuratóriuma erről közleményt adott ki, amit az Index közölt.

Szarka Gábor a kinevezése előtt katona és biztonságpolitikai szakértő volt. Az egyetem kancellári pozícióját úgy vette át, hogy saját bevallása szerint lebeszélte volna a gyerekét, ha oda akart volna járni. Tavaly aztán arról beszélt, a kultúrának nemzetstratégiai jelentősége van, mert a kulturális termékeken keresztül lehet formálni a társadalmat, és befolyásolni, hogy mit gondolnak az emberek.Egyik híres mondása, hogy a politikailag semleges, mindenre nyitott kultúrpolitikát „nyugodtan el lehet felejteni”, az általa kulturális szemétnek tartott Netflixszel pedig az volt a gondja, hogy a videóstreaming-csatorna meg akarja mondani, hogyan gondolkodjunk az LMBTQ-közösség tagjairól és a „genderkérdésről”, és ellentétes a konzervatív vagy keresztény felfogással.

De ott voltunk akkor is, amikor az akkori hallgatók által el nem ismert új kancellár megpróbált bejutni az egyetem blokád alatt álló Vas utcai épületébe, de a tüntető diákok nem engedték be.

link Forrás

Lemondásának okát nem közölték.

Az SZFE autonómiájának felszámolásáról és az Orbán-korszak leglátványosabb egyetemi ellenállásáról Plankó Gergő cikkét ajánljuk.