Putyin: A Wagner nem létezik

háború
2023 július 14., 06:56

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kommerszant napilapnak beszélt először arról a találkozóról, melyen a Wagner vezetői és Jevgenyij Prigozsin is részt vett a június végi puccskísérlet után. Putyin úgy foglalta össze a találkozót, hogy értékelték a Wagner harctéri teljesítményét, átbeszélték a június 24-én történteket, majd opciókat vázolt fel nekik, hogyan folytathatják a katonai szolgálatot.

A lap megkérdezte, hogy a Wagner az eddigi formájában megmaradhat-e, mint katonai egység, mire az orosz elnök a következőt mondta:


A Wagner-csoport nem létezik. Nincs olyan törvény, amely szabályozná a katonai magánvállalatokat. Ezért egyszerűen nem létezik, nincs ilyen jogi entitás. A csoport maga létezik, de jogilag nem létezik.

Az elmélkedést azzal folytatta, hogy bonyolult kérdésről van szó, és ezt a Dumában, valamint az orosz kormányban is meg kell vitatni. Putyin szerint harmincöt Wagner-parancsnoknak különféle lehetőségeket ajánlott fel folytatásként, köztük azt, hogy az egyik korábbi parancsnok irányítása alatt folytassák.

Néhány napja a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov beszélt arról, hogy Putyin találkozott Prigozsinnal pár nappal a Wagner lázadása után, míg a védelmi minisztérium azt jelentette be, hogy több ezer tonna fegyver került a feloszlatott Wagnertől az orosz hadsereghez .

(cnn)