Tűzszünet a padháborúban: elszállították a ferencvárosi padot

belföld
2023 július 14., 13:14

Péntek kora délután a IX. kerület önkormányzati cégének munkásai elszállították az elmúlt héten országos ismertséget szerző ferencvárosi padot.

A kerület polgármestere, Baranyi Krisztina azt mondta, a többszöri újrafestés miatt a pad megsérült.Ezért először rendbe hozzák, majd a ma délelőtt a Facebook-oldalán meghirdetett pályázat győztesének kérése szerint újrafestik.

link Forrás

Baranyi civil szervezetek, alapítványok jelentkezését várja a pályázat keretében. Mindenféle közérdekű témára vonatkozhat a pad üzenete, gyűlöletkeltő viszont nem lehet.

Az újrafestés után a pad vissza fog kerülni eddigi helyére, a Tompa Mihály utcába.

Az önkormányzati cég dolgozói elszállítják az éppen piros-fehér-zöldre festett padot
photo_camera Az önkormányzati cég dolgozói elszállítják a ferencvárosi padot

Ferencváros történetének leghíresebb padja múlt hét csütörtökön került reflektorfénybe, miután a Ferencvárosi Önkormányzat és az Amnesty International lefestette, és átadta, mint a város első szivárványos színű padját.

Szombat reggelre azonban már zöld-fehér volt, miután a Fradi fociultráinak egy csoportja átfestette. Az Amnesty ezután feljelentést tett, majd visszafestette szivárványos színűre.

Ez az állapot sem tartott sokáig, kedd reggel ugyanis egy újabb átfestés után már megint zöld-fehér színű volt a pad. Az ultrák ezúttal azt is ráírták, hogy „STOP LMBTQ". Szerdán pedig ismeretlenek visszafestették eredeti, barna színére, valamint egy papírt is ragasztottak rá, melyre azt írták:

Én csak egy pad szeretnék lenni. Ami jó mindenkinek. Neked is. Neki is. Nekünk.

Miután csütörtök hajnalban az Amnesty harmadszorra is szivárványszínűre festette, a Mi Hazánk pedig délután piros-fehér-zöldre mázolta, este egy fiatalokból álló csoport befóliázta a padot, mint a Libriben az LMBTQ érintettségű könyveket.

A pad színe körül kialakuló szimbolikus vitáról egyébként Diószegi-Horváth Nóra írt nálunk publicisztikát, az Amnesty pedig a blogján írt róla.