Közel 10 év után végre kiszivattyúzzák az olajat a Jemennél rozsdásodó tankerből

külföld
2023 július 16., 18:21

Megérkezett Jemen partjaihoz vasárnap az ENSZ Nautica nevű tankhajója, amelyre a tervek szerint áttöltik az Arab-félsziget déli csücskénél rozsdásodó, Safer nevű tankerből az 1,14 millió hordónyi olajat, hogy megakadályozzák a környezeti katasztrófát, írja az MTI. Az áttöltés a napokban megkezdődhet, és nagyjából három hétig tarthat. A munkálatokat jelentősen megnehezíti a hőség, az előregedett vezetékek, és nem utolsó sorban a környéken telepített tengeri aknák.

photo_camera Fotó: MOHAMMED HUWAIS/AFP

A projekt, melyre egyébként az ENSZ már egy éve engedélyt kapott a környékbeli partokat felügyelő csoportoktól 140 millió dollárba került. Ez viszont még mindig jobb, mintha kiszivárogna az olaj, akkor ugyanis a tisztítási munkálatok akár 20 milliárdba is fájhatnának, ráadásul 8 millió ember vízellátását kerülne veszélybe.

photo_camera Fotó: MOHAMMED HUWAIS/AFP

Az 1976-ban gyártott hajó már régóta aggasztja a világszervezetet, mivel ha az felrobbanna, nagyjából négyszer akkora környezetszennyezést okozna, mint az Exxon Valdez 1989-es katasztrógája Alaszkánál. A Hodeida kikötőjénél horgonyzó tankerral közel tíz éve, a jemeni polgárháború 2014-es kirobbanása óta nem nagyon törődött senki.