Mégsem lehet népszavazást tartani az oktatás problémáiról

oktatás
2023 július 20., 18:01

Mégsem lesz népszavazás az oktatás problémáiról, az Alkotmánybíróság ugyanis csütörtökön visszamenőleg eltörölte a Kúria erről szóló döntését. Az AB szerint az oktatásról népszavazni alaptörvény-ellenes lenne.

A Pedagógusok Szakszervezetének két alelnöke, Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás márciusban magánszemélyként kezdeményezett ötkérdéses népszavazást az oktatásról. A kérdések a szaktanárokról, a pedagógusvégzettségről, a diákok óraszámának csökkentéséről és az iskolák bezárásának feltételeiről szóltak.

A Nemzeti Választási Bizottság lesöpörte az asztalról a kérdést, mondván, hogy kérdések megválaszolásához speciális információkra, szakmai ismeretekre van szükség, ezért nem várható el a választóktól, hogy át tudják látni a szavazataik következményeit. Ezért Gosztonyi és Totyik a Kúriánál kezdeményezte a döntés felülvizsgálatát.

A Kúria az öt kérdésből kettőt jóváhagyott.

Az Alkotmánybíróság szerint az oktatásról szóló népszavazás azonban Alaptörvénybe ütközik. Arra hivatkozva érvénytelenítették a Kúria döntését, hogy a testület átlépte az egyértelműség törvényi fogalmát - ami ebben az összefüggésben azt jelenti, hogy a népszavazásra szánt kérdés nem egyértelműen megválaszolható.

(via MTI)