Betiltottak egy filmfesztivált Iránban, mert a plakátján egy hidzsábot nem viselő nő volt

külföld
2023 július 23., 17:38

Az iráni hatóságok betiltottak egy filmfesztivált, amiért egy olyan plakáttal reklámozták, amin egy ismert színésznő nem viselt hidzsábot.

A lépés azután történt, hogy az Iráni Rövidfilmek Szövetsége (ISFA) kiadott egy plakátot a közelgő rövidfilm-fesztiváljára, amelyen Susan Taslimi iráni színész szerepel a Yazdgerd halála című 1982-es filmben. Iránban 1983 óta kötelező a nőknek a fejet és nyakat eltakaró hidzsáb viselete.

Az állami média jelentése szerint „a kulturális miniszter személyesen rendelte el a 13. alkalommal megrendezett ISFA filmfesztivál betiltását, miután a plakátján törvénysértő módon egy hidzsáb nélküli nőt ábrázolt.”

A fesztivált szeptemberben tartották volna.

Tavaly szeptemberben rég nem látott méretű tüntetéshullám robbant ki a nagyvárosokban egy 22 éves iráni kurd nő, Mahsza Amini halála miatt. Amini hatósági őrizetben vesztette életét, miután az erkölcsrendészet letartóztatta arra hivatkozva, hogy megsértette a szigorú öltözködési szabályokat: nem viselte helyesen a hidzsábot. A tüntetéseken és tiltakozásokban aktívan részt vettek az iráni diákok és egyetemisták is, és az agresszív kormányzati reakció (kivégzések, tömegek lecsukása) ellenére nincs nyugvópont a kérdésben. (Guardian)