Az adatvédelmi hatóság szerint törvénysértő volt a Schadl-jelentés titkosítása

belföld
2023 július 25., 15:07

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) szerint törvénysértő az Országos Bírói Hivatal (OBH) a Schadl-ügy nyomán indított vizsgálatáról szóló jelentés "korlátozott terjesztésű" minősítése, azaz titkosítása. Az OBH elnökének 60 napja van, hogy bíróságon támadja meg a döntést, ellenkező esetben szeptember 6-án a minősítés megszűnik.

Az elmúlt évek egyik legnagyobb bírósági botrányaként elhíresült, a 444 által feltárt ügy arról szólt, hogy Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar azóta lemondott elnöke 2021 májusában bosszúhadjáratot indított egy, az útjában álló bíró ellen, és a lehallgatási jegyzőkönyvek alapján amikor megpróbálta kijárni a bíró kirúgását, az igazságszolgáltatás legfelső szintjein nem ajtót mutattak neki, hanem fogadták.

photo_camera Senyei György Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Schadl ugyanis szeretett volna kiszorítani egy végrehajtót a praxisából. Az illető azonban egy belső használatú bírósági állásfoglalással védekezett, mely szerint ez nem olyan egyszerű, mint ahogy azt Schadl képzelte. Schadl dühe ekkor fordult az állásfoglalást szerző PKKB-s bíró ellen, akitől gyanúja szerint a dokumentum a végrehajtóhoz kerülhetett.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.