Így lett kőgazdag az ukrán parancsnok, aki éppen úgy szereti a luxusterepjárókat, mint a NER-elit és az orosz maffiózók

háború
2023 július 29., 13:58

Hiába hivatkozott keddi tárgyalásán Jevhen Boriszov, az Odessza megyei hadkiegészítő központ őrizetbe vett parancsnoka arra, hogy korábbi sebesülései miatt – melyek nyomát meg is mutatta, mondván, egy bizonyos Hudz ezredes hatszor lőtt rá egy konfliktus során – veszélyben forog az élete, és ha nem kapja meg a piruláit, akkor meghalhat, érvei nem bizonyultak hatásosnak. A kijevi Pecserszkij kerületi bíróság úgy döntött, két hónapra előzetes letartóztatásba helyezi a férfit, aki legfeljebb 150 millió hrivnyás óvadék ellenében kerülhet ki a rácsok mögül. Ettől Boriszov nagyon csalódott lett, de kicsit a nyomozóhatóság is, amely azt forszírozta, hogy óvadék ellenében se szabadulhasson a gyanúsított.

Egyelőre valószínűnek tűnik, hogy így sem fog, lévén, hogy az összeg jelentős, aktuális árfolyamon számolva forintban 1,4 milliárdra jön ki. Ha Boriszov és családja leperkálná, szinte az összes pénze rámenne, amit a gyanúsítás szerint az elmúlt években sikerült összekalapoznia. Az ukrán állami nyomozóiroda (ukrán nyelvű rövidítéssel: DBR) július 22-én jelentette be, hogy 188 millió hrivnya (1,7 milliárd forint) értékű „jogellenes gazdagodással” gyanúsítja az akkorra leváltott parancsnokot, majd két nappal később – mint arról a 444 is beszámolt – lekapcsolták őt Kijevben. Az előzetes letartóztatásról szóló tárgyalást másnap folytatta le a bíróság.

A szombat és a hétfő közötti időszak egyébként kalandos eseményekkel telt, a DBR ugyanis közölte, a parancsnok megpróbált elmenekülni a nyomozók elől, ennek érdekében konspirációs eszközökhöz folyamodott, többször lecserélte a telefonját, az autókat is, amelyekkel közlekedett, tartózkodása színhelyeit nemkülönben – de minden hiábavalónak bizonyult. Krimibe illik mellesleg a Hudz ezredesre vonatkozó történetszál is, ő az ukrán lapok szerint nem más, mint az a Valerij Hudz, aki 2022. március 12-én, a nagy háború első heteiben hősi halált halt Luhanszk megyében – posztumusz megkapta az Ukrajna hőse kitüntetést –, így lehetetlen szembesíteni őt a Boriszov-féle vádakkal.

photo_camera Jevhen Boriszov rosszat sejt a kijevi Pecserszkij kerületi bíróságon, 2023. július 25-én Fotó: STR/NurPhoto via AFP

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.