Az oroszok 700 ezer ukrajnai gyerek elszállítását ismerték el

háború
2023 július 31., 19:48

A háború kedzete óta több mint 700 ezer ukrán gyereket vittek át Oroszországba a gyerekek jogaiért felelős orosz elnöki biztos jelentése szerint. Marija Lvova-Belova beszámolója szerint 2022 februárja óta Oroszország 4,8 millió ukrajnai lakost „fogadott be”, amibe a szakadér köztársaságok lakosait is beleszámolta. Lvova-Belova és Vlagyimir Putyin elnök ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki ukrán gyermekek jogellenes deportálása miatt.

photo_camera Vlagyimir Putyin és Marija Lvova-Belova Fotó: MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP

A jelentés szerint a kiskorúak túlnyomó többsége a szüleikkel vagy más rokonaikkal érkezett. Ugyanakkor felsorol 1500 árvát, akiket a szakadár kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk régiókból evakuáltak Oroszországba, és akik közül 380-at azóta orosz szülők fogadtak örökbe.

Az ukránok szerint az orosz invázió kezdete óta mintegy 19 500 ukrán gyermeket deportáltak Oroszországba, sokukat valószínűleg intézetekben és nevelőotthonokban helyezték el. További 15 500 gyermeket találtak meg azóta, 386-ot pedig Oroszország visszaadott. (Meduza/Moscow Times)