Dánia betiltaná a Korán és más vallási szövegek elégetésével járó tüntetéseket

külföld
2023 július 31., 05:47

Biztonsági és diplomáciai aggályok miatt Dánia fontolgatja a Korán vagy más vallási szövegek elégetésével járó tüntetések betiltását, írja a BBC. A dán külügyminisztérium szerint bár a véleménynyilvánítás szabadsága alapvető fontosságú, az ilyen tüntetések a szélsőségeseknek kedveznek és biztonsági fenyegetést jelentenek.

photo_camera Fotó: STEFAN JERREVANG/AFP

Dániában és Svédországban az elmúlt időszakban többször is nyilvánosan égettek Koránt muszlim országok nagykövetségei előtt. Válaszképp például a bagdadi svéd nagykövetséget tüntetők felgyújtották, a nagykövetet pedig kiutasították. A hatóságokon egyre nagyobb a nyomás, amiért engedélyezték ezeket a megmozdulásokat.

A dán külügyminisztérium közleményében azt írta, vizsgálja, hogy beavatkozhat-e olyan tüntetésekbe, amin más országokat, kultúrákat és vallásokat sértegetnek. A dán kormány azonban hangsúlyozta, hogy a szólásszabadság alapvető érték, és minden változtatásnak „az alkotmányosan védett szólásszabadság keretein belül kell történnie, és oly módon, hogy az ne változtasson azon a tényen, hogy a szólásszabadság Dániában nagyon széles körű”.

A nyilatkozat külön elismerte, hogy a vitatott tüntetések milyen hatással voltak Dánia nemzetközi hírnevére, és hangsúlyozta, hogy a kormány elítéli a vallási szövegek elégetését. „Ezek a tiltakozások olyan szintet értek el, hogy Dániát a világ számos részén olyan országnak tekintik, amely elősegíti más országok kultúrájának, vallásának és hagyományainak megsértését és becsmérlését”.

Egy radikálisan istenkáromlás-ellenes pakisztáni párt aktivistái svéd zászlót égetnek Karacsiban január 27-én.
photo_camera Egy radikálisan istenkáromlás-ellenes pakisztáni párt aktivistái svéd zászlót égetnek Karacsiban január 27-én. Illusztráció: ASIF HASSAN/AFP

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök külön nyilatkozatban közölte, hogy ők is vizsgálják a lehetséges intézkedéseket, és megerősítette, hogy szoros kapcsolatban áll dán kollégájával, Mette Frederiksennel. Svédország egyszer már kihúzta a Korán-égetéssel a gyufát a törököknél, akkor úgy tűnt, emiatt ugorhat a NATO-csatlakozás.