Megoldás a klímaválságra: tiltsuk be az olajat és a gázt?

klímakatasztrófa
2023 július 31., 04:09

2023 júliusa volt a legmelegebb hónap a Földön azóta, hogy ezt méri az emberiség. A globális és helyi melegrekordok egymás után dőltek meg a hónap során, amerikai, európai és ázsiai városok váltak napokig szinte élhetetlenné, az ember okozta klímaváltozás és az El Nino jelenség okozta hőség sokak számára már halálossá is vált több dél-európai nagyvárosban.

Tudósok pedig két elkeserítő tényre hívták fel a globális hőhullámmal kapcsolatban a figyelmet:

  • a júliusban felállított rekordok várhatóan még idén nyáron megdőlnek, vagyis heteken belül lehet még melegebb a Földön, mint az eddig valaha mért legmelegebb napon;

  • A globális hőmérséklet egyelőre “csak” 1,2 Celsius fokkal emelkedett az ipari forradalom előtti szinthez képest, vagyis ennyiért lehet felelős az emberek okozta klímaváltozás, márpedig ha minden úgy halad tovább, ahogy most van, akkor 2100-ra 2,5 fokkal lesz melegebb. Vagyis ami most elviselhetetlennek tűnik, az egyre csak rosszabb lesz, a hőhullámok egyre hosszabbak és egyre durvábbak lesznek, és nem ez lesz az egyetlen extrém időjárási jelenség, amivel meg kell majd megbirkóznia az emberiségnek.

Éppen ezért sok klímatudós úgy beszél a hőhullámról, mint utolsó figyelmeztetésről, hogy ha nem lép az emberiség a klímaváltozás ellen, akkor minden sokkal, de sokkal rosszabb lesz. Amit most átéltünk, amit szinte mindenki a Földön a bőrén tapasztalt valamilyen szinten, csak az előzetese annak, ami majd akkor következik, ha hagyjuk, hogy tovább melegedjen a Föld éghajlata.

És hogy mit kellene tenni, hogy elkerüljük a még katasztrofálisabb klímaváltozást és annak brutális hőhullámokhoz hasonló hatásait? Peter Newell klímapolitikai szakértő, az angliai University of Sussex egyetem nemzetközi kapcsolatok professzora és társai azzal a javaslattal állt elő, hogy

nemzetközi egyezményben kellene megállapodnia a világ országainak abban, hogy leállnak a fosszilis tüzelőanyagok használatával, ahogy évtizedekkel ezelőtt megállapodtak arról, hogy nem használnak atomfegyvereket. Első hallásra ez az ötlet radikálisnak, sőt, sci-finek tűnik, pártolói szerint viszont egyáltalán nem annyira valóságtól elrugaszkodott.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.