Egy újabb nyár, ami életünk hátralévő részének leghűvösebbje: sorra dőlnek a rekordok, a tudósok a legrosszabb forgatókönyvtől tartanak

klímaváltozás
2023 július 25., 12:41

Nyár van, ami az elmúlt években egyet jelent azzal, hogy ha nem is napi, de szinte heti szinten dőlnek meg hőmérsékleti rekordok világszerte a pokoli hőhullámok közepén, hogy a hőség miatt egyre több helyen alakulnak ki pusztító erdőtüzek, vagy hogy példátlan gyorsasággal olvad a jég a sarkvidékeken.

A BBC azt írja, ezeket az eseményeket azonban nehéz azonnal összefüggésbe hozni a klímaváltozással, mert az időjárás és az óceánok áramlatai is sokkal összetettebbek ennél. Ami biztos, hogy a jelenlegi helyzetben a tudósok a legrosszabb forgatókönyvtől tartanak. Thomas Smith, a London School of Economics környezettudósa azt mondta, nem tud olyan, a mostanihoz hasonló időszakot mondani, amikor az éghajlati rendszer minden eleme rekordot döntött volna vagy abnormális lett volna. Hasonlóan fogalmazott Dr. Paulo Ceppi, az Imperial College London klímatudósa is, aki szerint a Föld most egy eddig „ismeretlen helyzetben” van a fosszilis tüzelőanyagok elégetése miatti globális felmelegedés és az El Niño jelenség miatt.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.