Vietnámból, Indonéziából és Mongóliából is nagy számban toboroznak munkaerőt Magyarországra

gazdaság
2023 augusztus 04., 05:24

Már nemcsak gyártó-, hanem szolgáltatócégek is vendégmunkásokat alkalmaznának, és jelenleg is gőzerővel zajlik a toborzás magyarországi munkákra, erről Karácsony Zoltán, a HR Portal álláspiaci szakértője beszélt a Világgazdaságnak.

Azt mondta, eddig huszonöt kölcsönzőcég szerzett minősítést, hogy egyszerűsített eljárással vendégmunkásokat hozzon az országba, és a kölcsönzőcégek a Fülöp-szigetekről, Vietnámból, Indonéziából, Mongóliából és Kirgizisztánból toboroznak legnagyobb számban. A vendégmunkások többségét betanított munkára hozzák, viszont egyre több a szakmunkást is keresnek, például hegesztőket, teherautó-sofőröket és targoncásokat, a folyamatot azonban lassítja, hogy egy-egy toborzás átfutási ideje 14-15 hét, elsősorban az adminisztráció miatt.

A lap megemlíti, hogy Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár még májusban beszélt beszélt arról, hogy a "harmadik országbelieknek" kiadott munkavállalási engedélyek száma az év elején elenyésző volt, viszont ez valószínűleg növekedni fog. Czomba akkor azt mondta, hogy a Fülöp-szigeteki munkavállalókat például imádják a vállalkozók. Júniusban pont egy Fülöp-szigeteki tévé riportjában hangzott el, hogy Magyarország is az országból toboroz, és az év végéig 10 ezer filippínó munkásra van szüksége.

Nemrég írtunk arról, hogy a friss vendégmunkás-törvény igyekszik a magyarországi munkáltatók igényeit bevándorlókkal kielégíteni, de miért is jönne bárki a világból pont ide, ha mehet máshova is.