Egy jelentés szerint kötelességszegést követett el az ausztrál ügyész, aki a parlamenti szexuális botrány ügyében járt el

külföld
2023 augusztus 07., 10:31

Egy ausztrál vizsgálat hétfői jelentése súlyos kötelességszegést állapított meg az ügyészség igazgatója részéről a védelmi miniszter volt tanácsadójának ügyében, akit azzal vádolt meg egy kolléganője, hogy megerőszakolta a parlamentben.

Brittany Higgins, a volt védelmi miniszter segédje 2021-ben számolt be a médiának arról, hogy a miniszter irodájában megerőszakolta az egyik tanácsadó, Bruce Lehrmann 2019-ben.

Az ügyészek decemberben azonban ejtették a Lehrmann elleni vádat, mert attól tartottak, hogy a per veszélyezteti Higgins mentális egészségét. Lehrmann, aki ugyanabban az irodában dolgozott, mint Higgins, ártatlannak vallotta magát.

A 839 oldalas jelentés szerint Shane Drumgold, a területileg illetékes ügyészség igazgatója megpróbálta megtagadni a védelem számára kulcsfontosságú dokumentumokat, időnként elvesztette objektivitását, és „nem járt el a tisztesség és távolságtartás jegyében, ahogy azt a szerepe megkövetelte volna”. Drumgold rögtön a jelentés megjelenése utána lemondott, nyilatkozatában pedig elismerte, hogy követett el hibákat, de szerinte sok negatív megállapítás nem igaz. A kormány fontolgatja, hogy vádat emel az ügyész ellen. (Reuters)