Érdemi közös cél meghatározása nélkül zárult az esőerdő védelme miatt rendezett Amazonas-csúcs

klímaváltozás
2023 augusztus 09., 08:40

Egy közös nyilatkozatot ugyan kiadtak, de határozott célban nem tudtak megállapodni a belémi Amazonas-csúcs résztvevői.

A csúcstalálkozó előtt a brazil elnök arra szólította fel a résztvevőket, hogy egyezzenek meg az amazonasi erdőirtások 2030-ig történő leállításával. Luiz Inácio Lula da Silva kormánya már elfogadott korábban egy ilyen javaslatot. A brazil erdőirtások drámaian vissza is estek, amióta a baloldali politikus leváltotta Jair Bolsonarót.

Erdőirtás az Amazonas-medencében
photo_camera Erdőirtás az Amazonas-medencében Fotó: JUANCHO TORRES/Anadolu Agency via AFP

A résztvevő nyolc dél-amerikai ország végül csak egy közös nyilatkozatot adott ki. Azt írták, céljuk, hogy elkerüljék az amazonasi természetpusztulás visszafordíthatatlanná válását. Igazán komoly közös célokat viszont nem határoztak meg.

Ennek oka, hogy több kérdésben vita van az országok között. Kolumbia például azt szeretné, ha mindenki betiltaná az új olajlelőhelyek utáni kutatásokat. Brazília viszont pont egy ilyen projektet tervez az Amazonas torkolatánál.

A 6,7 millió négyzetkilométernyi amazonasi esőerdő területének 60 százaléka Brazíliához tartozik, a maradék részen Bolívia, Ecuador, Guyana, Kolumbia, Peru, Suriname és Venezuela osztozik. A régió kulcsfontosságú szerepet játszik a klímaváltozás elleni harcban. A több milliárd fa rengeteg szén-dioxidot köt meg, így lassítva a globális felmelegedést.

(via BBC)