Tíz év után szivattyúzták ki az olajat a Jemennél rozsdásodó tankerből

külföld
2023 augusztus 11., 18:18

Egy bonyolult és nagyon veszélyes akcióval, az ENSZ vezetésével sikerült kiszivattyúzni több mint egymillió hordó nyersolajat a Vörös-tengeren Jemen partjainál évek óta rozsdásodó FSO Safer tartályhajóból és ezzel elkerülni egy példa nélkül álló ökológiai katasztrófát, jelentette be az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) pénteken.

A művelet közel egy hónapig tartott.

Az 1976-ban gyártott hajó már régóta aggasztja a világszervezetet, mivel ha az felrobbanna, nagyjából négyszer akkora környezetszennyezést okozna, mint az Exxon Valdez 1989-es katasztrófája Alaszkánál. A Hodeida kikötőjénél horgonyzó tankerral közel tíz éve, a jemeni polgárháború 2014-es kirobbanása óta nem nagyon törődött senki.

A 350 méter hosszú, 47 éves tanker a jemeni polgárháború kitörése, 2015 óta vesztegel karbantartás nélkül a jemeni Hodeida kikötőjétől 6 kilométerre a nyílt tengeren, 1,14 millió hordó (mintegy 80 millió dollár, azaz 28 milliárd forint értékű) olajjal a tartályaiban. Az eltelt idő alatt a hajó elrozsdásodott, így már nem volt alkalmas az olaj biztonságos tárolására.

Az olajat a Nautica nevű hajóba pumpálták át, amelyet az ENSZ vásárolt meg külön erre a célra márciusban. Májusban egy magánvállalat, a SMIT Salvage vizsgálta meg az FSO Safert, és megállapította, hogy az olaj átpumpálását el lehet kezdeni, ami július 25-én meg is történt.

Az olaj átpumpálása az FSO Saferből (balra) a Nauticába
photo_camera Az olaj átpumpálása az FSO Saferből (balra) a Nauticába Fotó: -/AFP

A művelet 143 millió dollárba (mintegy 50 milliárd forintba) került. A hajó üresen is környezetvédelmi kockázatot jelent, mert rossz állapotú szerkezete bármikor eltörhet, kőolajmaradványok pedig az átpumpálás után is vannak még benne.

A Nautica az áttöltött olajjal egyelőre a jemeni vizeken marad. A polgárháborúban érintett felek elvben egyetértettek, hogy az értékes nyersanyagot eladják, a bevételt pedig humanitárius célokra fordítják. Jemen 30 milliós lakosságának több mint háromnegyede segélyre szorul.

(Az MTI alapján)