Tajvan alelnöke útba ejti az USA-t, Kína ideges

külföld
2023 augusztus 12., 18:54

Útnak indult az Egyesült Államokba William Laj tajvani alelnök, és mivel Kína a látogatást elítélte, egyes tajvani tisztviselők attól tartanak, hogy a sziget körül Kína katonai tevékenységbe kezdhet. A hasonló látogatásokra Kína korábban is gyakran légtérsértésekkel és katonai gyakorlatokkal reagált.

photo_camera Fotó: SAM YEH/AFP

A Reuters szerint a jövő januári választásokon Laj esélyes az elnöki posztra. Az alelnök hivatalosan csak útba ejti az Egyesült Államokat, úticélja Paraguay, ahol az új elnök eskütételére hivatalos. Tajpej és Washington szerint az ilyen megállók rutinszerűek, nem ok arra, hogy Kína provokatív válaszreakciót adjon.

Peking mindettől függetlenül nagyon nem szereti sem azt, ha Tajvan önálló diplomáciai szereplőként viselkedik, azt pedig még kevésbé, ha tajvani vezető a USA felé jár. Peking saját területének tekinti Tajvan szigetét, és Hszi elnök többször is deklarálta, hogy szeretne mielőbb véget vetni az 1949 óta fennálló ideiglenes állapotnak, azaz teljesen visszaolvasztani magába az elmenekült kínai antikommunisták által alapított szigetországot.

Laj, aki elmondása szerint a tajvani függetlenségért harcol, tavaly Hondurasba utazott, ahol rövid, szimbolikus beszélgetésen vett részt Kamala Harris amerikai alelnökkel.

A paraguayi út azért is fontos, mert Kína igyekszik megnyerni magának Tajvan még megmaradt szövetségeseit. A világon mindössze tizeként ország (plusz a Vatkián) tart fenn teljes, hivatalos diplomáciai kapcsolatokat Tajvannal. Paraguay az egyik. (Reuters)