Észak-Korea szerint Travis King közlegény a rasszizmus elől menekült hozzájuk

külföld
2023 augusztus 16., 05:47

Egy hónap csönd után megszólalt az észak-koreai vezetés az országukba nevetve átszökő amerikai katona ügyében. Az állami média szerint Travis King közlegény azért menekült hozzájuk, mert embertelen bánásmóddal és rasszizmussal találkozott az Egyesült Államokban és az amerikai hadseregben.

Az észak-koreai hatóságok megállapították, hogy King szándékosan, illegális módon lépte át a határt. Meghallgatása során azt mondta, menekültstátuszt szeretne kapni Észak-Koreától vagy más, harmadik országtól. Az egyenlőtlen amerikai társadalomból pedig kiábrándult.

Az amerikai védelmi minisztérium továbbra is King hazahozatalára fókuszál, az észak-koreaiak bejelentését pedig nem kommentálta.

ENSZ-katonák (j) és egy dél-koreai katona (b) őrködnek Panmindzsonban a "tűzszüneti falu" észak-koreai oldalán álló Panmon Csarnok előtt.
photo_camera ENSZ-katonák (j) és egy dél-koreai katona (b) őrködnek Panmindzsonban a "tűzszüneti falu" észak-koreai oldalán álló Panmon Csarnok előtt. Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

King július 18-án szökött át Észak-Koreába, egy héttel azután, hogy szabadult egy dél-koreai börtönből, ahol testi sértés miatt kiszabott kéthónapos szabadságvesztését töltötte.

A szabadulása után mintegy egy hétre katonai megfigyelés alá helyezték Dél-Koreában, majd a Szöulhoz közeli Incshon repülőterére szállították, hogy visszarepüljön az Egyesült Államokba, és leszereljen. De miután elváltak útjai a kísérőjétől, ahelyett, hogy felszállt volna, elhagyta a terminált, és a két Korea közötti demilitarizált övezetbe indult, majd az épületek között átszaladt északra. (Via Reuters)