Körzetek összevonásával, bezárásával oldaná meg a háziorvoshiányt a kormány

Egészségügy
2023 augusztus 16., 13:39

Megjelent a háziorvosi körzetek átalakításáról szóló rendelet tervezete a kormány honlapján is: a betöltetlen praxisokat a körzetek összevonásával orvosolnák. A kisebb, jellemzően vidéki körzetek bezárásra számíthatnak, a nagyobbak még nagyobbak lehetnek.

A parlament tavaly decemberben szavazta meg a háziorvosi rendszert átalakító tervezetet, ami átvariálja a kórházak közötti feladatmegosztást, az ügyeleti rendszert és a háziorvosi praxisokat is. A kormány akkor azt mondta, a változások régi problémákat fognak megoldani, hiába álltotta az Orvosi Kamara és a háziorvosok többsége is az ellenkezőjét.

link Forrás

Az átalakítás legfontosabb eleme, hogy a kisebb, jellemzően vidéki háziorvosi körzeteket 2027-ig fokozatosan bezárnák vagy összevonnák, a tartósan betöltetlen körzeteket a szomszédaikhoz csatolnák vagy felosztanák a nagyobb körzetek között. A kormánypárt szerint az így felszabaduló kapacitásokat arra használnák fel, hogy minden körzetben legyen orvos - de a MOK szerint a modell elavult, és nem tart lépést az orvos- és ápolóhiánnyal és a szakemberek leterheltségével.

Bár az országos rendelettervezet csak most lett publikus, a háziorvosi rendszert már elkezdték átalakítani: februártól Hajdú-Bihar, márciustól pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is érvényes az új ügyeleti rendszer. Előbbiben a módosítással 22-ről 10-re csökkent az esti orvosi ügyeletek száma.

(via Telex)