Megindult Tel-Aviv első villamosa, a megállókban tüntetők vártak Netanjahura

külföld
2023 augusztus 18., 10:20

„Ez ünnepi esemény Izrael számára. Ma elkezdjük megvalósítani Izrael közlekedési vízióját” - mondta Benjámin Netanjahu izrael miniszterelnök Tel-Aviv első villamosának átadóján. A város agglomerációját összekötő Piros Vonalnak nevezett járatra több évet kellett várni, most végre elindul. A járat indítása után tovább folynak a munkálatok két további vonalon, melyeket a tervek szerint 2026-ban és 2028-ban adnának át.

photo_camera Fotó: AMIR COHEN/AFP

Egyesek azt nehezményezik, hogy szombatonként és a zsidó ünnepeken a villamost leállítják, ami összesen hetvenkét napot jelent, miközben főként szekuláris negyedekben és városokban halad át a járat. Tel-Aviv polgármestere, az ország fasizálódására figyelmeztető Ron Huldani a felavatásról való távolmaradásával tüntetett, míg mások az átadón kiabáltak oda a miniszterelnöknek. Mindez azonban nem tartotta vissza Netanjahut, hogy többedmagával átvágja azt a bizonyos piros szalagot, majd felesége és Miri Regev közlekedési miniszter társaságában villamossal távozzon a naplementébe, ahol a megállóknál további tüntetők várták.

Azt az MTI már nem említi, hogy a tüntetések mögött Neanjahu igazságügyi reformja áll, mely lassacskán már az ország nemzetbiztonságát veszélyezteti. Mióta megszavazták a csomagot, rengeteg izraeli jelezte, hogy a kivándorlást fontolgatja. A miniszterelnök villamosozásának biztosításához több száz rendőrt rendeltek ki, ami miatt a forgalom is belassult. (MTI, Times of Israel)