Niger puccsista vezetője megígérte, hogy három éven belül lemond a hatalomról

külföld
2023 augusztus 20., 17:28

Három éven belül lemond hatalomról, és visszatérhet a polgári hatalom, ígérte Abdourahamane Tiani tábornok, a múlt havi nigeri puccs vezetője. A kijelentés azután hangzott el, hogy a nyugati támogatással rendelkező, katonai beavatkozással fenyegetőző Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) tárgyalódelegációjával találkozott a fővárosban, Niameyben.

photo_camera Abdourahamane Tiani jobb elől. Fotó: BALIMA BOUREIMA/Anadolu Agency via AFP

Az ECOWAS követelte, hogy állítsák vissza a korábbi rendet, és engedjék szabadon a demokratikusan megválasztott Mohamed Bazoum elnököt. A tárgyalások sikertelensége esetén merülhet fel a katonai beavatkozás ötlete.

A katonai junta vezetője azt mondta, Niger nem akar háborút, de megvédi magát minden külföld beavatkozással szemben. Tiani embertelennek és törvénytelennek nevezte az ECOWAS által bevezetett szankciókat, mint az áramszolgáltatás leállítása, amely áramszünetet eredményezett több nagyvárosban is, valamnt a létfontosságú szállítmányok behozatalának blokkolás, melynek következtében kilőttek az élelmiszerárak. „A szankciókat nem a megoldás megtalálása érdekében hozták, hanem azért, hogy térdre kényszerítsenek és megalázzanak bennünket” - mondta.

Szombaton férfiak ezrei gyűltek össze egy niamey-i stadionba, hogy katonának jelentkezzenek egy invázió esetén - bár a Reuters szerint annyian gyűltek össze, hogy elkezdeni se tudták a regisztrációt.

photo_camera Fotó: -/AFP

A korábbi állapotok visszaállítását az Egyesült Államok és Franciaország is támogatja, miven mindkét országnak vannak katonai támaszpontjai az országban, melyek elvben a Száhel-övezetben működő dzsihadista csoportok ellen küzdenek.

Aggodalomra ad még okot a Száhel-övezet instabilitása - egyre erősebb Oroszország befolyása a környező országokban állomásozó Wagner zsoldoscsoporton keresztül. A Bloomberg múlt heti elemzésében arról írt, hogy 2020 óta féltucat puccsot hajtottak végre a környékbeli országokban, így például Maliban és Burkina Fasóban, ahol Nyugat-ellenes, oroszbarát rezsimek alakultak. Vlagyimir Putyin és a kínai vezetés is a civilizációs harc egyik legfontosabb frontjakén tekint a Száhek-övezetre.

photo_camera A puccs támogatói az ECOWAS tárgyalásainak idején. Illusztráció: BALIMA BOUREIMA/Anadolu Agency via AFP

A Bloomberg publicistája arra figyelmeztetett, hogy a Száhel-övezet nagyon gyorsan olyan válsággóccá alakulhat, amely tényleg globálissá, már-már világháborúvá szélesíti a Nyugat és Oroszország (mögötte Kína és kisebb szövetségesek) konfliktusát. (BBC)