A fehérorosz elnök is gratulált Ukrajna függetlenségéhez

jókívánság
2023 augusztus 24., 16:17

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök is gratulált az ukrán függetlenség kikiáltásának 32. évfordulóján. Pár héttel azután, hogy magához hívatta az orosz Wagner-magánhadsereg harcosait és közös hadgyakorlatba kezdett velük a belarusz-lengyel határnál, majd egy fenyegető hangvételű interjúban Lengyelországot, Litvániát és Lettországot emlegette, és Putyin ezzel szinte párhuzamosan arról beszélt,

egy Belarusz elleni támadás egyben Oroszország elleni támadást is jelent.

link Forrás

Köszöntésében Lukasenko azt írja, Minszk készen áll mindent megtenni, hogy véget vessen a „konfrontációnak” - így nevezi azt, hogy Oroszország másfél éve megszállta Ukrajnát - és biztonságos lehetőségeket teremtsen a régió közös együttélésére. „Ukránok és fehéroroszok századokig éltek egymás mellett harmóniában és tiszteletben, együtt szálltak szembe a fasizmussal és léptek a függetlenség útjára” - áll többek közt a fehérorosz elnök üzenetében. Lukasenko „békét kíván Ukrajna minden lakosának és minden jószándékú embernek”.

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára szerint Lukasenko lehet az egyik résztvevője a háború utáni tárgyalásoknak Oroszország és Ukrajna között.

(via Alekszandr Lukasenko)