A lengyel elnök szerint Prigozsin vége valami még rosszabbnak a kezdete lehet

háború
2023 augusztus 24., 14:38

A Wagner-csoport mostantól közvetlenül Putyin gyámsága alá tartozik, költői kérdés, hogy a jelenleg Fehéroroszországban hadgyakorlatozó zsoldossereg így kisebb veszélyt jelent-e Lengyelországra, mint eddig - mondta újságírói kérdésre Mateusz Morawiecki. A lengyel miniszterelnök aggódva fogadta Jevgenyij Prigozsin halálhírét.

A Wagner-alapító magángépe Oroszországban, Moszkvától kétszáz kilométerre zuhant le szerda este. Pár órával később az orosz állami hírügynökség a légügyi hatóságokra hivatkozva megerősítette, hogy a tíz utas között a zsoldoscsoport két vezetője is a gépen volt, és senki sem élte túl a katasztrófát. Egyes információk szerint Prigozsinék gépe meghibásodott vagy a légvédelem hatástalanította, más értesülések szerint bomba lehetett a fedélzeten.

Vlagyimir Putyin eközben a kurszki győzelem 80. évfordulóját ünnepelte.

A lengyelek és a lettek feszülten figyelik a belarusz történéseket azóta, hogy Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök a Wagner-lázadás után az országba invitálta a magánhadsereg maradékát, és közös hadgyakorlatba kezdett velük a lengyel határnál.

A Wagnert vezető Prigozsin egy júniusi éjjelen hadat üzent az orosz védelmi minisztériumnak. Harcosai másnap reggelre érdemi ellenállás nélkül foglalták el Rosztovot és Voronyezst, több katonai támaszpont felett is átvehették az ellenőrzést, majd orosz fővárostól körülbelül 200 kilométerre mégis visszavonulót fújtak. A Wall Street Journal információi szerint Prigozsin Szergej Sojgu védelmi minisztert és Valerij Geraszimov főparancsnokot akarhatta őrizetbe venni, a lázadás pedig nem hirtelen jött ötlet, hanem megtervezett akció volt - amiről a jelenleg házi őrizetben lévő Szergej Szurovikin is tudott.

Putyin akkor kemény válaszlépéseket ígért. Arról, hogy mi lehetett Prigozsin fejében, és kinek milyen szerep jutott a lázadásban, Gazda Albert írt elemzést.

Meg nem nevezett fehérorosz forrásokra hivatkozva az ukrán Nemzeti Ellenállási Központ azt állítja, hogy éppen Wagner-konvojok tartanak Oroszország felé. Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója egy szerdai X (ex-Twitter) posztban egy, a Wagnerhez közel álló Telegram-csatornára hivatkozva azt írja: ha beigazolódik, hogy Prigozsin meghalt, a Wagner elindítja a második „Igazság menetét” és Moszkva felé veszik az irányt, mert Putyin és a Kreml bosszúját sejtik a merénylet mögött.

Gulyás Gergely a mai kormányinfón közölte: „nagyon nem lepődött meg”, de mivel a magyar kormány tegnap este tíz óta nem ülésezett, nincs hivatalos álláspontjuk Prigozsin haláláról. Az orosz állami hírügynökség szerdán, hazai idő szerint este fél tízkor erősítette meg a Wagner-alapító halálhírét.

(via RP)