Joe Bident nem lepte meg, hogy Prigozsin gépe lezuhant

oroszország
2023 augusztus 24., 04:54

„Nem ismerem a tényeket az esettel kapcsolatban, de nem vagyok meglepve” - reagált Jevgenyij Prigozsin halálának hírére Joe Biden. Az amerikai elnököt egy edzőteremből kilépve interjúvolták meg, jelezte is, hogy az elmúlt órákban nem dolgozott, ezért nincs tisztában a részletekkel, így amikor azt kérdezték tőle, Putyin állhat-e a merénylet mögött, csak annyit válaszolt:

„Nem sok minden történik Oroszországban, ami mögött nem Putyin áll.

link Forrás

Mindeközben meg nem nevezett fehérorosz forrásokra hivatkozva az ukrán Nemzeti Ellenállási Központ azt állítja, hogy Wagner-konvojok tartanak Oroszország felé.

Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója már tegnap este közzétett egy posztot az X-en (leánykori nevén Twitter), amelyben egy, a Wagnerhez közel álló Telegram-csatorna írását tette közzé.

link Forrás

Ebben azt állították, amennyiben beigazolódik, hogy Prigozsin meghalt, elindítják a második „Igazság menetét” (az első volt Prigozsin júniusi sikertelen, ám nem vértelen puccskísérlete), és Moszkva felé indulnak, mert úgy vélik, a Kremlnek és Putyinnak is köze lehet a merénylethez. A BBC ma reggel idézte a Nemzeti Ellenállási Központot, akik szerint a Wagner-konvojok már az orosz határ irányába tartanak, de a fehérorosz különleges erők megpróbálják akadályozni őket. A BBC hozzátette: ezt az információt nem tudják megerősíteni.

A világ egyelőre visszafogottan reagál Prigozsin halálának hírére. Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó többek közt úgy fogalmazott: „Meg kell várni, amíg eloszlik a háborús köd.” Szerinte Prigozsin a saját halálos ítéletét írta alá abban a pillanatban, amikor hitt Lukasenko bizarr „garanciáinak” és Putyin abszurd „becsületszavának”. Hozzátette azt is: „Prigozsin és a Wagner-parancsnokság demonstratív likvidálása két hónappal a puccskísérlet után Putyin jelzése az orosz elitnek a 2024-es választások előtt: «Vigyázat! A hűtlenség egyenlő a halállal.»”

link Forrás

Alicia Kearns, a brit alsóház külügyi bizottságának elnöke pedig azt írta:

„Az a gyorsaság, amivel az orosz kormány megerősítette, hogy Prigozsin a Moszkvából Szentpétervárra tartó lezuhant repülőgépen tartózkodott, mindent el kell hogy mondjon, amit tudnunk kell. A jelentések szerint az orosz légvédelem lőtte le a gépet, ami arra utal, hogy Putyin nagyon hangos üzenetet küldött.”

link Forrás

Mindeközben Szentpéterváron a Wagner Központ székháza előtt virágokkal és mécsesekkel emlékeztek meg Prigozsinról szimpatizánsai.

photo_camera Fotó: STRINGER/Anadolu Agency via AFP

Tegnap este Oroszországban, Moszkvától kétszáz kilométerre észak-nyugatra, a tveri területen, Kuzsenkino falu körzetében zuhant le Jevgenyij Prigozsin repülőgépe. A Prigozsin tulajdonában lévő Embraer Legacy 600-as gépen tízen utaztak, hét utas és három fő személyzet. A katasztrófa moszkvai idő szerint 12 óra 40 perckor történt. Az orosz közmédia az esti órákban közölte, hogy az utaslistán szerepelt Prigozsin és a Wagnert megalapító volt hírszerző-alezredes Dmitrij Utkin és más fontos Wagner-vezetők neve is.

(via BBC, Al Jazeera)