Putyin részvétét küldi Prigozsin családjának

külföld
2023 augusztus 24., 16:49

Megszólalt és részvétet nyilvánított Jevgenyij Prigozsin családjának Vlagyimir Putyin is, huszonnégy órával azután, hogy a Wagner-vezér magángépe ismeretlen körülmények miatt lezuhant és a rajta utazók mind meghaltak.

Az orosz elnök először nyilatkozott Prigozsin haláláról. A többi áldozat hozzátartozóinak is részvétét küldte.

link Forrás

A Wagner-alapító magángépe Oroszországban, Moszkvától kétszáz kilométerre zuhant le szerda este. Pár órával később az orosz állami hírügynökség a légügyi hatóságokra hivatkozva megerősítette, hogy a tíz utas között a zsoldoscsoport két vezetője is a gépen volt, és senki sem élte túl a katasztrófát. Egyes információk szerint Prigozsinék gépe meghibásodott vagy a légvédelem hatástalanította, más értesülések szerint bomba lehetett a fedélzeten. A Wagner Putyin és a Kreml bosszúját sejti a merénylet mögött.

link Forrás

Putyin állítása szerint Prigozsin szerdán tért vissza Afrikából Oroszországba, és „néhány tisztviselővel” találkozott - hogy kikkel, azt nem részletezte. A Wagner-alapítót tehetséges üzletembernek jellemzi, aki

„bonyolult sorsú ember volt, és súlyos hibákat követett el életében.”

Putyin valóban kemény válaszlépéseket ígért, amikor Prigozsin egy júniusi éjjelen hadat üzent az orosz védelmi minisztériumnak. Harcosai másnap reggelre érdemi ellenállás nélkül foglalták el Rosztovot és Voronyezst, több katonai támaszpont felett is átvehették az ellenőrzést, majd orosz fővárostól körülbelül 200 kilométerre mégis visszavonulót fújtak. A Wall Street Journal írta meg akkor, hogy Prigozsin Szergej Sojgu védelmi minisztert és Valerij Geraszimov főparancsnokot akarhatta őrizetbe venni, a Wagner-puccs pedig nem hirtelen jött ötlet, hanem megtervezett akció volt - amiről a jelenleg házi őrizetét töltő Szergej Szurovikin is tudott.

Az elnök és Prigozsin állítólag a kilencvenes évek óta ismerték egymást. Putyin ígéri, Oroszország meg fogja vizsgálni a baleset körülményeit, de az incidenssel kapcsolatos szakvélemény „időbe telik”.

(via Skynews, Guardian, Meduza)