Lukasenka: Többször is figyelmeztettem Prigozsint, hogy veszélyben az élete

külföld
2023 augusztus 25., 15:44

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök is megszólalt Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér halálával kapcsolatban. Lukasenka pénteken azt mondta, kétszer is figyelmeztette Prigozsint és a Wagner katonai vezetőjét és névadóját, Dmitrij Utkint, hogy veszélyben forog az életük, de azok mindkétszer fittyet hánytak a fenyegetésére.

Az első figyelmeztetés a belarusz diktátor szerint még a zendülés alatt történt, ekkor felhívta Prigozsint, és azt mondta neki, hogy ha tovább masírozik a csapataival Moszkva felé, meg fog halni. Az elítélt bűnözőből lett hotdog-árusból lett vendéglátós cárból lett zsoldosvezér akkor még csak annyit válaszolt Lukasenkának, hogy "a pokolba is, akkor meghalok". Később Lukasenka közvetített Prigozsin és Vlagyimir Putyin orosz elnök között, a Wagner pedig felhagyott a zendüléssel.

photo_camera Lukasenka nem tudja elképzelni barátjáról, Putyinról, hogy bármi köze lehetne Prigozsin halálához. Fotó: ALEXANDR DEMYANCHUK/AFP

Lukasenka szerint később is figyelmeztette Prigozsint és Utkint, mondván: "fiúk, legyetek óvatosak". Hogy pontosan mikor zajlott ez a beszélgetés, az nem derült ki a fehérorosz állami média beszámolójából. A téesz-elnökből lett diktátor viszont azt is elmondta, hogy szerinte kizárt, hogy Putyinnak bármi köze legyen Prigozsin halálához. "Én ismerem Putyint. Ő nagyon higgadt, számító, sőt, lassú. Nem tudom elképzelni, hogy Putyin lenne a felelős. Ez túl durva és szakszerűtlen munka" - mondta Lukasenka. Hogy akkor pontosan kitől féltette Prigozsin életét, azt nem árulta el.

Azt is elmondta még a belarusz állami hírügynökségnek, hogy a Wagner Minszk közelében állomásozó csapatai az országban maradnak, bár ettől eltérő hírek is terjednek már a sajtóban. Jevgenyij Prigozsin gépének lezuhanásáról itt, ennek politikai következményeiről itt írtunk részletesebben.