Elismerte a MÁV, hogy „a pálya korossága” miatt kell korlátozni a vonatok sebességét az egyik fővonalon

közlekedés
2023 augusztus 26., 11:13

A Budapest-Győr-Hegyeshalom vonal Biatorbágy és Szárliget közötti szakaszán 100 km/órás ideiglenes sebességkorlátozást kellett bevezetni – erősítette meg a hvg.hu információját a MÁV, akik hozzátették, hogy emiatt húsz perccel is hosszabb lehet az út.

A MÁV úgy fogalmazott, hogy ezen a szakaszon „a pálya korossága többszörösen meghaladta a tervezési életciklusát”, illetve hogy „az állapotromlást az idei nyáron tapasztalt intenzív esőzések és az elmúlt napok hősége felgyorsította”.

A MÁV közlése szerint részletesen kidolgozott tervvel rendelkeznek a probléma megoldására, és a közlekedési tárcával együttműködve a helyzet megoldásán dolgoznak. Addig is, átmenetileg, ahogy „a sínek túlmelegedése esetén a magyar kötöttpálya-hálózat más szakaszain is, további sebességkorlátozások révén garantálható csak a közlekedés biztonsága”. Emiatt korlátozzák a vonatok sebességét.

A Közlekedő Tömeg civil szakmai szervezet szerint „Bécset hamarosan nem hogy utolérni, hanem elérni sem lehet vonattal”, és ők is a Biatorbágy-Szárliget szakaszt hozzák fel példaként, ahol információik szerint a vasúti pályát az elmúlt 40 évben senkinek sem jutott eszébe karbantartani, ezért a vasúti síneket a vasbeton „talpfákhoz” rögzítő, akkoriban még fából készült csavartiplik egyszerűen elporladtak.