A kínai Evergrande visszatért a tőzsdére, és kapásból 2 milliárd dolláros veszteséggel indított

külföld
2023 augusztus 28., 08:41

17 hónap kihagyás után 87 százalékos mínusszal, azaz 2 milliárd dolláros veszteséggel tért vissza a tőzsdére a kínai Evergrande ingatlanfejlesztő vállalatcsoport.

Az Evergrande sencseni székháza
photo_camera Az Evergrande sencseni székháza Fotó: KOKI KATAOKA/The Yomiuri Shimbun via AFP

Az Evergrande a világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztője, és központi szereplője a kínai gazdaságot fenyegető ingatlanpiaci slamasztikának:

  • A vállalat 2021 vége óta adósságtörlesztési mulasztásokat halmoz, részvényeit 17 hónapra felfüggesztették.
  • Tavaly év végére a cégcsoport adósságállománya elérte a 2437 billió jüant - azaz 340 milliárd dollárt. Ez Kína GDP-jének nagyjából a 2 százaléka.
  • Az Evergrande két hete folyamodott csődvédelmi eljárásért New Yorkban, aminek fényében a tőzsdére való visszatérés meglepően hathat.
  • A vállalat fejlesztői jelenleg a hitelezők és a bíróságok jóváhagyására vár az adósságátütemezési terv végrehajtásához. Közölték, hogy a szavazási nyilvántartási időt augusztus 23-ról szeptember 20-ig hosszabbítják.
  • A hongkongi tőzsdén jegyzett részvényei 79 százalékkal estek délután, ami még alacsonyabb a nyitáskor mért 87 százalékhoz képest. A vállalat piaci kapitalizációja 586 millió dollárra zsugorodott a felfüggesztés előtti közel 3 milliárd dollárhoz képest.

(Reuters)