Már az európai klubok érdekképviselete is Rubiales távozását követeli

futball
2023 augusztus 30., 09:59

„A futball világának egyetemes felelőssége van abban, hogy mindenkitől egyenlő módon megkövetelje a professzionális viselkedést és mindennemű zaklatással szemben nem zéró toleranciát tanúsítson”

- írja kedd esti közleményében az európai futballklubok érdekképviseletét ellátó szervezet, a Union of European Clubs (UEC).

A több mint 121 profi klubot képviselő unió szerint ez különösen igaz azokra, akik vezető pozíciót töltenek be az európai labdarúgásban.

Luis Rubiales, a spanyol labdarúgó-szövetség elnöke 2019 november 27-én
photo_camera Luis Rubiales, a spanyol labdarúgó-szövetség elnöke 2019 november 27-én Fotó: GABRIEL BOUYS/AFP

Az UEC, írják, ezért üdvözli a spanyol és nemzetközi labdarúgó-szövetség (FIFA) döntését Luis Rubiales spanyol szövetségi elnök felfüggesztéséről, és teljes szívvel kiállnak spanyol női futballválogatott mellett: „Támogatjuk őket abban, hogy biztonságos és befogadó környezetben dolgozhassanak, és bátorítjuk őket a nőgyűlölet és a szexizmus elleni küzdelemben, mind a pályán, mind a sportirányítás területén.”

Luis Rubiales ellen múlt héten indított fegyelmi eljárást a FIFA azok után, hogy a szájon csókolta Jenni Hermosót, a spanyol női labdarúgó-válogatott középpályását a világbajnoki döntő díjátadóján.

Spanyolország múlt vasárnap Sydney-ben világbajnoki címet ünnepelhetett, de az ünneplésre Rubiales viselkedése árnyékot vetett. A sportvezető előbb a tökeit markolászva ünnepelte a diadalt, oldalán Letícia királynéval, a díjátadás során aztán szájon csókolta Hermosót, aki később azt mondta, hogy ez akaratán kívül történt, és nem maradhat következmények nélkül.

A spanyol szövetség már felszólította vezetőjét, hogy mondjon le, és az ügyben az ügyészség is vizsgálódik már.

A történet hátteréről és Rubialesről kedden Tóth-Szenesi Attila írt részletes cikket a 444-en. (Guardian)