Az oroszok fegyverszállításokról tárgyalnak az észak-koreaiakkal, az amerikaiak szerint ez jól mutatja kétségbeesésüket

külföld
2023 augusztus 31., 14:09

Oroszország és Észak-Korea „aktívan haladnak” fegyverkereskedelmi tárgyalásaikkal, melyek keretében az orosz fél jelentős mennyiségű lőszerhez és a védelmi iparának fejlesztéséhez szükséges nyersanyagokhoz juthatna hozzá – derült ki az Egyesült Államok által nyilvánosságra hozott hírszerzési jelentésekből. Észak-Korea nyilvánosan tagadja a megállapodás lehetőségét, ugyanakkor hónapok óta nem örült ember úgy Szergej Sojgunak, mint Kim Dzsongun júliusban, mikor az orosz védelmi miniszter az országába látogatott.

photo_camera Fotó: STR/AFP

„Továbbra is aggodalommal tölt el bennünket, hogy a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) fontolgatja, hogy katonai támogatást nyújt az orosz katonai erőknek Ukrajnában. Új információink vannak, amelyek szerint az Oroszország és a KNDK közötti fegyverkezési tárgyalások aktívan haladnak előre” – mondta John Kirby, az USA Nemzetbiztonsági Tanácsának stratégiai kommunikációs koordinátora, aki szerint a „tárgyalásokat követően a következő hónapokban folytatódhatnak a magas szintű megbeszélések”. Kirby szerint Oroszország kétségbeesését mutatja, hogy olyan országoktól próbál fegyvereket és lőszert szerezni, mint Irán és Észak-Korea.

A Biden-kormánynak korábban Sojgu és más orosz tisztségviselők phenjani látogatása sem jött be. Emellett Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun levélben beszélték meg, hogy országaik között fokozzák a kétoldalú együttműködést. Az Egyesült Államok megerősítette, ezentúl nyilvánosságra fogja hozni, hogyan is kerüli el Oroszország a nyugati szankciókat, és miként igyekszik pótolni a fegyverszállítmányokat.

Augusztus elején az amerikai pénzügyminisztérium szankciókat szabott ki egy hálózatra, melynek célja a szankciók elkerülése és az Oroszország és Észak-Korea közötti fegyvermegállapodások támogatása volt. (CNN)