Lukasenka szerint hülyeség azt kérni, hogy vonuljon ki országából a Wagner, mikor a lengyeleknél is NATO-katonák állomásoznak

háború
2023 szeptember 01., 16:44

Alekszandr Lukasenka fehérorosz diktátor „alaptalannak és hülyeségnek” gondolja a lengyelek és a balti államok azon kérését, hogy vonuljon ki a Wagner zsoldoshadsereg Fehéroroszországból. Az elnök szerint a - hányattatott sorsú - Wagner fehéroroszországbeli jelenlétével szembeni fenntartások indokolatlanok mindaddig, amíg külföldi csapatok állomásoznak Lengyelországban és a balti államokban, utalt a NATO katonáira.

photo_camera Fotó: ALEXANDER NEMENOV/AFP

A Wagner zsoldoshadsereg katonái azután kerültek Fehéroroszországba, hogy júniusban megindultak Moszkva felé a múlt héten meghalt Jevgenyij Prigozsin vezetésével, majd másfél nap után úgy döntöttek, kiegyeznek az orosz vezetéssel - az alkuban elvileg (szokatlanul) nagy szerepet kapott Lukasenka is.

link Forrás

Ezután a Wagner katonák egy része Fehéroroszországba került, aminek a szomszédos országok nem kifejezetten örültek, lévén az egyik legkegyetlenebb katonai alakulatról van szó. A zsoldosok nem sokkal később már közös gyakorlatokon vettek részt a fehérorosz haderőkkel a szomszédos országok határainak közelében. Egy alkalommal a lengyelek szerint a fehéroroszok még a lengyel légteret is megsértették.

Szeptember elsejével ismét hadgyakorlat indult Fehérorszországban, mely szeptember hatig fog tartani. A Harci Testvériség - 2023 névre hallgató 2500 fő részvételével megrendezett nemzetközi hadgyakorlatra reagálva az ukrán haderők megerősítették Ukrajna államhatárának védelmét.

Lengyelország augusztus elején több ezer katonát küldött a határra. Hibrid hadviselésre számítanak, amibe a menekültek határra toloncolása is beleszámít. Idén tizenkilencezer okmány nélküli ember próbált átjutni a határon, 2021-ben pedig a fehéroroszok krízist okoztak a határon, mikor több tízezer menekültet szállítottak a határra. (Reuters, Ukrinform)