A Kreml először utalt arra, hogy szándékosan okozhatták Prigozsin légibalesetét

külföld
2023 augusztus 30., 14:13

Először utalt az orosz vezetés arra, hogy nem baleset áldozata lett Jevgenyij Prigozsin. A Kreml szóvivője szerdán arról beszélt, hogy

a repülőbaleset vizsgálata során felmerült, hogy szándékosan okozhatták a tragédiát.

A Reuters beszámolója szerint Dmitrij Peszkov újságírók előtt úgy fogalmazott,

több forgatókönyvet is megvizsgálnak, így azt a verziót is, hogy tudják, miről beszélek, tehát azt, hogy szándékos atrocitás történt.

Hozzátette: természetesen meg kell várni a hivatalos vizsgálat eredményét.

photo_camera Fotó: NATALIA KOLESNIKOVA/AFP

A média kizárásával, szűk körben kedden temették el Jevgenyij Prigozsin Szentpéterváron. A 62 éves Wagner-alapító gépe augusztus 23-án zuhant le, a fedélzetén tartózkodó tíz ember közül senki sem maradt életben. Az orosz nyomozóbizottság vasárnap erősítette meg, hogy Prigozsin - aki nemrég egy levegőben széteső repülőgéphez hasonlította Oroszországot - volt az egyik, aki meghalt a múlt hét szerdai repülőgép-balesetben.

Nyugati hírszerzési információk szerint Putyin ölette meg Prigozsint és a Wagner alapítóját, Dmitrij Utkint, de ezt a Kreml és Lukasenka fehérorosz elnök is tagadta és hazugságnak nevezte. Annyi biztos, hogy Prigozsin utolsó napjain annak ellenére próbálta életben tartani a Wagner üzleti kapcsolatait, hogy a puccskísérlet után Putyinnal abban egyeztek meg, hogy szép csendben meghúzza magát Fehéroroszországban.