Kreml-szóvivő: Nyugati hazugság, hogy Putyin bosszúja áll Prigozsin halála mögött

külföld
2023 augusztus 25., 10:54

Putyin részvétnyilvánítása és két nap után a Kreml is megszólalt Prigozsin-ügyben: Dimitrij Peszkov szóvivő szerint a magánrepülőn utazó Wagner-vezérek és harcosok „tragikus szerencsétlenségben” haltak meg, és a nyugati spekuláció, miszerint Putyin és a Kreml bosszúja áll a merénylet mögött, teljes hazugság.

Jevgenyij Prigozsin magángépe Oroszországban, Moszkvától kétszáz kilométerre zuhant le szerda este. Pár órával később az orosz állami hírügynökség a légügyi hatóságokra hivatkozva megerősítette, hogy a tíz utas között a minisztérium ellen fellázadó Wagner-csoport két vezetője is a gépen volt, és senki sem élte túl a katasztrófát. Egyes információk szerint Prigozsinék gépe meghibásodott vagy a légvédelem hatástalanította, más értesülések szerint bomba lehetett a fedélzeten.

link Forrás

Putyin valóban kemény válaszlépéseket ígért, amikor Prigozsin egy júniusi éjjelen hadat üzent az orosz védelmi minisztériumnak. A Wall Street Journal írta meg akkor, hogy Prigozsin Szergej Sojgu védelmi minisztert és Valerij Geraszimov főparancsnokot akarhatta őrizetbe venni, a Wagner-puccs pedig nem hirtelen jött ötlet, hanem megtervezett akció volt - amiről a jelenleg házi őrizetét töltő Szergej Szurovikin is tudott.

Putyin csütörtökön azt ígérte, meg fogják vizsgálni a baleset körülményeit, de az incidenssel kapcsolatos szakvélemény „időbe telik”. Pénteken Peszkov is hatósági vizsgálatról beszélt.

(via BBC)